
Fenomenul condensatiei in exploatarea cazanelor
Exploatarea curenta a cazanelor de apa calda trebuie sa aiba la baza, asa cum este si normal, manualul de exploatare.
Una din cele mai importante prevederi din orice manual este asigurarea unei temperature minime de retur, peste o anumita valoare ?in general situate in jurul temperaturii de 50 de grade. Aceasta prevedere este impusa pentru protejarea cazanului imptriva efectelor condensului care apare pe partea de gaze de ardere, care este un fenomen fizic inevitabil. Acest condens, care este acid, ataca si provoaca o coroziune accentuata a interiorului cazanului.
Pot fi exceptate de la aceasta cerinta cazanele cu dispozitive de recuperare a caldurii din gazele de ardere (cazane in condensatie ) sau cazanele denumite – cazane de joasa temperature-, care sunt construite astfel incit la patrunderea apei de pe retur in cazan ea sa se incalzeasaca foarte rapid si suprafetele in contact cu gazele de ardere raman la o temperatura ridicata.
Asa cum spuneam, fenomenul de producere condesului este inevitabil, doar ca prin respectarea instructiunilor de exploatare se incearca diminuarea acestui fenomen. Aceste instructiuni se aplica in doua situatii:
A) la pornirea cazanului, cind instalatia este rece: pornirea trebuie sa se faca cu robinetii de la reteaua hidraulica inchisi (recomandarea este de a asigura cu ajutorul unei pompe o circulatie minima in cazan). Cazanul se aduce cit mai repede la temperatura de lucru de 70 gr si se deschid progresiv robinetii de la retea astfel incit temperatura in cazan sa nu scada.
B) in regimul de functionare continua a cazanului: se respecta cerinta ca temperatura apei de retur sa nu fie mai mica de 50 gr. Un alt indicator al functionarii corecte este temperature corecta a gazelor de ardere, care nu trebuie sa fie mai mica de 120 gr pentru gaz metan si 150 gr in cazul motorinei.
Realizarea ambelor cerinte in practica de exploatare se poate face fie manual, de catre operatorii cazanelor, fie automatizat, prin dispositive proprii automatizarii cazanelor sau montate separat. Cea mai importanta component a sistemului automatizatt este vana cu trei cai, un dispozitiv care poate face amestecul apei cu doua temperaturi diferite, astfel incit sa se obtina la iesire o temperature constanta cu valoare impusa.
Pentru a exista o exploatare facila a cazanelor din acest punct de vedere, este bine de stiut ca aceste masuri de prevenire a condensatiei trebuie luate inca de la proiectare. Majoritatea producatorilor de cazane isi protejeaza produsele prin realizarea unor automatizari care nu permit folosirea cazanelor la o temperature de lucru mai mica decit o valoare impusa. De aceea se considera unanim ca un cazan este de fapt un generator de caldura care livreaza apa calda la o temperature relative constanta, iar cconfortul interior trebuie obtinut prin reglarea temperaturii de pe circuit, nu din cazan.
Va exemplificam cu ajutorul fotografiilor alaturate efectele grave a unei exploatari incorecte mentinerea timp indelungat a unei temperature scazute in cazan, neintretinerea la interval regulate, porniri si opriri dese ale cazanului fara respectarea procedurilor mentionte. Se observa ca s-a ajuns la obturarea aproape totala a tevilor prin care circula gazele de ardere, ceea ce duce la un randament prost al cazanului si la un effect de domino – existenta acestor deprinderi de material oxidat induce o rezistenta termica mai mare, o scadere mai mare a temperaturii fumului. Aceste deprinderi de material atit de importante inseamna deja o scurtare majora a duratei de viata a cazanului si o nesiguranta in exploatare datorita uzurii premature.